ATELIER K84 X SJOUKJE BIERMA X MARGOT VAN HUIJKELOM

‘INK’ – Sjoukje Bierma & Margot van Huijkelom

19 november – 26 februari 2022
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 12 - 18 uur

Bij de bijzondere duo-expositie ‘INK’ nemen de gerenommeerde kunstenaars Sjoukje Bierma en Margot van Huijkelom de kijker mee in de betoverende wereld van inkt creaties en de kunst van de illustraties.

De krachtige en poëtische portretten opgezet in verschillende lagen van grijswaarden maken een onuitwisbare indruk. Het gaat om de kunst van het weglaten en het zoeken naar de essentie. Tijdens INK worden nieuwe, ambachtelijke werken van beide kunstenaars getoond. Gemaakt vanuit hun gedeelde fascinatie voor tekenen en schilderen met inkt. Bierma en van Huijkelom zullen tijdens de openingstijden, of op afspraak, in Atelier K84 aanwezig zijn om hun werk zelf te kunnen toelichten.

Sjoukje Bierma, (mode)illustrator en portretkunstenaar, presenteert voor de expositie INK haar nieuwe serie vrije werken, genaamd ‘Come closer’. Het is een reeks ijle portretten van mensen die bijna identiteitsloos lijken te zijn. Maar het tegendeel is waar. De portretten tonen kwetsbaarheid en zijn bijna doorzichtig, slechts opgezet in inkt. Hier tonen zich karakters die niet bezig zijn met zelfverheerlijking of opsmuk. Hier is gekozen voor eenvoud en rust. Even stilstaan met elkaar en beschouwen. Deze sterke serie ontwapent ons, ze is ontdaan van de herrie van alledag. Ook voor Bierma een uitdaging. Hoeveel is er nodig? Wat zet ik aan? Het eeuwige dilemma voor een kunstenaar. Zoals Goethe zei: “In der Beschränkung zeigt zich erst der Meister.”

Bierma werkt voor deze nieuwe serie met ijzergalnoteninkt, ook wel bekend als ouderwetse schoolinkt. Het droogt grijs-zwart op, maar ook wel eens bruinig of blauw. Het werken met inkt is precair: als een streek eenmaal droog is, is ze niet te veranderen. De kunstenaar gebruikt inkt omdat ze er maar tot zover controle over heeft, in de onvoorspelbaarheid ervan vindt ze de schoonheid in imperfectie.

De internationaal bekende mode-illustrator en kunstenaar Margot van Huijkelom brengt met haar werk bij INK een ode aan de vrouw en haar vrouwelijkheid. De vrouw in haar werken is een poëtische mengeling van contrasten, een fusie van tegenstellingen waarin haar muze zacht en sterk tegelijk moet zijn, maar ook romantisch en bevrijd, elegant en sensueel. Er is in haar werk een vanzelfsprekendheid die op natuurlijke, duidelijke wijze maar zonder waarschuwing ontstaat: deze vrouw die vrouwen tekent, weet dat allemaal te vertegenwoordigen, we zijn intrinsiek, in onze complexiteit en schoonheid.

Van Huijkelom gebruikt Japanse inkt volgens de werkwijze van de Sumi e. De term Sumi betekent zwarte inkt en de e staat voor schilderij. Ze gebruikt hiervoor een inktsteen en een inktstaaf en voegt daar water aan toe. Dit staat tinten toe van puur zwart tot de lichtst mogelijke schakeringen vermengd met water. Deze gevoelige eigenschap is dan ook de basis voor haar portretwerk: subtiele verfijning ontmoet emotie.

Tijdens INK presenteert van Huijkelom ook een aantal unieke werken uit haar recente collectie ‘woven art’, gemaakt in samenwerking met het Nederlandse bedrijf MondiArt. Het zijn Gobelin wevingen; de in inkt gemaakte tekeningen zijn geweven van zuivere wol en als een schilderij gespannen op raam. De verschillende hoogtes van het garen geven diepte en de effecten van het lurex garen zorgen voor subtiele texturen. In combinatie met het grote formaat maakt dit deze doeken indrukwekkend.

(Mode-)illustrator en portretkunstenaar

Over Sjoukje Bierma

Wat is waarde? Wat hebben we werkelijk nodig? Het is een vraag die ook Sjoukje Bierma (ArtEZ Arnhem, 1993) bezighoudt. De kunstenaar is nieuwsgierig, en dan in het bijzonder naar mensen. Waar komen hun acties vandaan? Wat zijn hun beweegredenen? Het gaat verder dan illustratie.

In haar werk voor Het Parool illustreert ze het nieuws. Peter R. de Vries, Obama, Holleeder. Indringende portretten die de covers van deze tijd bepalen. Bierma heeft echter een achtergrond als mode illustratrice, beelden die de werkelijkheid vaak wat mooier, eleganter maken. En hier zit ‘m de spanning. Rauwe realiteit ontmoet schoonheid, schoonheid ontmoet de mens achter het beeld. Wat is hun identiteit?

Meer over Sjoukje Bierma
Mode-illustrator en kunstenaar

Over Margot van Huijkelom

Na haar afstuderen in 1990 met een Master aan de Hogeschool voor de Kunsten «ArtEZ» viel Margot van Huijkelom voor de aantrekkings-kracht en elegantie van Parijs. Sindsdien woont en werkt de kunstenaar afwisselend in Frankrijk en Nederland.

Via een Japanse opdrachtgever komt ze in aanraking met de kunst van de Japanse houtsnedes: Ukiyo-E, die een sterke inspiratiebron voor haar werk is geworden; delicate composities van fijne lijnen op handgeschept papier. Hier ontdekte ze ook de Gansaï, een bijzondere Japanse verf. De Shacho van het bedrijf, wat in het Japans ‘Big Boss’ betekend, inspireerde haar met werken van beroemde kunstenaars als Hokusai en Utamaro.

Margot’s werk is op grote schaal gepubliceerd in tijdschriften waaronder Vogue Japan Vogue Pelle, Vogue Gioiello, Harrods magazine, L’Officiel Japan, Journal Le Monde en The Telegraph, en bij uitgevers als Taschen. De dagelijkse uitgaven van Journal Le Monde – tijdens de modeweek haute couture Parijs – onthullen haar werk verder aan het grote publiek.

Meer over Margot van Huijkelom