Atelier K84 is verheugd om de allereerste solo-expositie ‘Absence’ van de in Den Haag gevestigde talentvolle kunstenaar Vincent van Gaalen te kunnen aankondigen. Voor ‘Absence’ begeeft Van Gaalen zich naar de laatste donkere, vaak onherbergzame, gebieden van Europa om de nachtelijke duisternis, onaangetast en (nog) niet verdrongen door menselijke lichtvervuiling, in haar natuurlijke licht te fotograferen. De kunstenaar zal tijdens de openingstijden, of op afspraak, in Atelier K84 aanwezig zijn om zijn werk zelf te kunnen toelichten.

Vincent van Gaalen (1984, Delft) bezint zich op de vraag hoe wij ons als scheppende mens verhouden tot de natuur. Hij studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag), waarna hij als commercieel en portretfotograaf werkte voor diverse organisaties. Van 2015-2021 was hij medeoprichter en -eigenaar van SUB Publishing. Sinds 2020 heeft Van Gaalen zich toegelegd op zijn eigen kunstprojecten waarvan ‘Absence’ de eerste is en in 2022 wordt gelanceerd.

Absence

Waar de mens is, is vuur. Het vuur dat wij ooit leerden beheersen en dat ons de vooruitgang bracht, gloeit als nooit tevoren. De natuurlijke cyclus van dag en nacht lijkt verdwenen terwijl de nachtelijke hemel verbleekt bij ons kunstmatige licht.

Voor zijn project ‘Absence’ gaat kunstenaar Vincent van Gaalen op zoek naar de weinige gebieden in Europe waar de kracht van onverstoorde donkerte nog volop beleefd kan worden. In deze uithoeken van ons bestaan beweegt de nachtelijke duisternis zich als een getijde door het landschap heen. ‘Absence’ toont overweldigende fotowerken van plekken waar de afwezigheid van de mens (nog) voelbaar is. Te midden van deze duisternis – omringt door niks meer dan zijn fotoapparatuur, een tent en wat rantsoen – ervaart Van Gaalen onze menselijke afwezigheid. Onder het licht van de maan en sterren creëert hij poëtische, nachtelijke landschappen die ons een wereld buiten onszelf laten ontdekken.