Entangled Worlds – Maartje van Ringen & Tineke van der Pouw Kraan
Op vrijdag 20 oktober opende in Atelier K84 de wonderbaarlijke duo-expositie Entangled Worlds van de talentvolle fotografen Maartje van Ringen en Tineke van der Pouw Kraan, beide recent afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam. In deze eigentijdse expositie over de thema’s klonen en biodiversiteit zijn de bijzondere projecten van beide kunstenaars voor het eerst ‘in symbiose’ bijeengebracht. Door het samenbrengen van hun werk in Entangled Worlds wordt de kijker uitgenodigd na te denken over de maakbaarheid van de natuurlijke wereld.
In een snel veranderende wereld met toenemende inzet van technologie, is de biodiversiteit in de dieren- en plantenwereld door toedoen van de mens drastisch afgenomen. Maar liefst 94% van de biomassa van alle zoogdieren op aarde bestaat uit gedomesticeerde zoogdieren en slechts negen homogene gewassen bedekken ruim 90% van het wereldwijde landbouwoppervlak. Daartegenover staat de enorme biodiversiteit van het bodemleven, die groter is dan die van het bovengrondse leven.
Entangled Worlds toont twee boeiende projecten die deze ontwikkelingen vanuit verschillende invalshoeken benaderen door de twee uiterste vormen in biodiversiteit te belichten. De expositie geeft de bezoeker aan de ene kant inkijk in de grote biodiversiteit van ondergrondse micro-organismen die symbiotisch samenleven met planten, en aan de andere kant in de creatie van uniformiteit door het klonen van dieren – het andere uiterste.
In Atelier K84 tonen Maartje en Tineke hun afstudeerprojecten (Fotoacademie, mei 2023) verrijkt met nieuwe beelden. Met hun werk onderzoeken ze de betekenis van leven, de waarde van biodiversiteit en de relatie van de mens met de natuur. De gezamenlijke presentatie van unieke beeldverhalen neemt de kijker mee in een actuele wereld die we nog niet eerder zagen. Door het samenbrengen van hun werk wordt de kijker uitgenodigd na te denken over de maakbaarheid van de natuurlijke wereld. Maartje en Tineke vragen op deze manier aandacht voor een belangrijk onderwerp. Ze hopen dat ze zo kunnen bijdragen aan bewustzijn over het belang van biodiversiteit en de impact van menselijke controle op de natuur.
Gedurende de openingstijden – vrijdag en zaterdag van 12-18 uur – zullen Maartje en Tineke zelf in de kunstruimte aanwezig zijn om hun werk aan belangstellenden te kunnen toelichten.
Maartje van Ringen
De langlopende projecten van Maartje van Ringen richten zich op de relatie tussen mens en dier. Hierin belicht zij sociaal-culturele en psychologische aspecten van menselijk gedrag. Haar overtuiging dat onze omgang met dieren inzicht geeft in de toestand van de mens, is een belangrijk element in haar werk.
Voor haar lopende project Unlimited Editions onderzoekt Maartje de wereld van het klonen van dieren. Sinds de geboorte van schaap Dolly in 1996 is de kloontechnologie uitgegroeid tot een lucratief middel om wensen van de mens te realiseren. Maartje analyseert hoe ver de mens gaat, wat ons drijft en wat de impact is van deze menselijke controle op het dier. Ze reisde hiervoor naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk waar ze laboratoria van kloonbedrijven bezocht. Ze fotografeerde gekloonde dieren en interviewde mensen die hun hond, kat of paard hebben laten klonen.
Maartje combineert persoonlijke verhalen met wetenschap en ethiek in haar project. Ze gebruikt kleur en zwart-wit beelden en experimenteert met het weglaten of toevoegen van beeldelementen. Maartje combineert haar foto’s met quotes en interviews. Soms zoekt ze daarmee het ongemakkelijke op zodat er vragen bij de kijker ontstaan.
Tineke van der Pouw Kraan
In haar project The world beneath our feet onthult Tineke van der Pouw Kraan een verborgen wereld van micro-organismen met delicate structuren, overvloedige biodiversiteit en symbiotische relaties. Als (medisch) bioloog combineert ze laboratoriumtechnieken met fotografie- en filmtechnieken. Met zorgvuldig opgezette en onconventionele kweekmethoden laat ze verschillende complexe relaties zien die de micro-organismen hebben met planten en bomen. In samenwerking met mycorrhiza expert Vasilis Kokkoris (VU Amsterdam) toont ze de schimmels die communicatie tussen bomen en uitwisseling van voedingsstoffen verzorgen.
Tineke gelooft in de kracht van kennis en begrip van het bodemleven om met een biodivers ecosysteem een duurzamere landbouw en voedselvoorziening te bevorderen. Haar foto’s brengen de belofte van een betere toekomst voor mens en natuur.
Naast de 2D-beelden laat Tineke tijdens de expositie in een korte film een reis door de wereld van de micro-organismen zien in 3D. Haar werk is gepubliceerd in Pf Fotografie Magazine en in de geïllustreerde versie van de bestseller ‘Entangled Life’ (auteur Merlin Sheldrake). Recent is Tineke genomineerd voor de SO 2023 Student Award van DuPho.