Arjan Spannenburg & Nathalie Dekker – UNSPOKEN
Op vrijdag 26 mei 2023 is in Atelier K84 de expositie UNSPOKEN geopend. Een expositie vol onbesproken onderwerpen waarin de opvallende en tot nadenken stemmende beeldende kunstfotografie van Nathalie Dekker en Arjan Spannenburg prachtig samensmelten!
Er zijn veel belangrijke onderwerpen waar we in onze maatschappij niet genoeg over praten: verlies, geestelijke gezondheid, seksualiteit, lichaamsbeeld en sociale onrechtvaardigheid. Om deze thema’s op een laagdrempelige en tegelijkertijd indrukwekkende wijze bespreekbaar te maken hebben kunstfotografen Nathalie Dekker (1976) en Arjan Spannenburg (1978) samen een ‘spraakmakende’ tentoonstelling ingericht. Met nieuwe werken die in Atelier K84 voor het eerst te bewonderen zijn.
UNSPOKEN geeft de bezoeker een zeldzame kans om de onuitgesproken aspecten van het menselijk leven te verkennen door de lens van twee zeer verschillende kunstenaars. Een tentoonstelling die u dus niet mag missen, want het belooft een blijvende indruk achter te laten bij iedereen die langs komt.
Het duo zorgt voor deze indrukwekkende ervaring door moeilijk besproken onderwerpen zichtbaar te maken vanuit hun persoonlijke visie via hun kunst. Hun beelden zijn krachtig, aangrijpend en geven de essentie weer van de emotionele strijd en interne conflicten die vaak onder de oppervlakte verborgen blijven. De werken zijn rauw, mooi, puur en tonen de complexiteit van emoties en ervaringen waar vrijwel iedereen in het dagelijks leven mee wordt geconfronteerd.
De kwetsbaarheid die naar voren komt in de kunst van beide fotografen is gedurende deze expositie dan ook alleen mogelijk doordat ze elkaar al tien jaar kennen. In 2013 begonnen Nathalie en Arjan gezamenlijk aan de Fotoacademie om in 2018 af te studeren – ieder met een eigen fotografiestijl waarin vaak heel verschillende onderwerpen worden belicht. Nu, vijf jaar later, presenteren zij gezamenlijk hun passie voor fotografie in UNSPOKEN, elk op hun eigen wijze.
Door deze onderscheidende vormgevingen van beide kunstenaars ontstaat de mogelijkheid om moeilijke onderwerpen op verschillende wijzen te benaderen en hierdoor toegankelijk(er) te maken. Om de toenadering tot deze vaak onuitgesproken thema’s te verlagen zullen Nathalie en Arjan tijdens de hele expositie – iedere vrijdag en zaterdag open van 12-18 uur – zelf in Atelier K84 aanwezig zijn om hierover met de bezoeker de dialoog aan te gaan. En ook om zo een inzage te geven in hun denkproces, de verhalen achter de beelden en de unieke werkwijzen op basis waarvan de kunstwerken zijn gemaakt.
Nathalie's artist statement
Nathalie Dekker (Den Haag, 1976) heeft een fascinatie voor het vertalen van woorden in beelden, in de meest pure eenvoudige vorm. Het zijn de woorden die haar aanzetten tot de verbeelding, maar het is geen letterlijke vertaling ervan. Op een eigentijdse manier weet zij hier diepte aan toe te voegen. En haar blik, die is even zo toegankelijk als onverwacht. Net even anders, speels, weet zij je met haar werk te verwonderen.
Nathalie is in 2018 cum laude afgestudeerd aan de Fotoacademie met haar project Muurbloem.
Conceptuele vertalingen van woorden en thema’s in één beeld is het overkoepelende thema van haar werk. Na haar afstuderen werd Nathalie geselecteerd als New Dutch Photography Talent door GUP en is zij één van de 100 New European Photography Talent, Fresh Eyes. Fresh Eyes door GUP toonde haar serie Muurbloem tijdens Les Rencontres de Photography in Arles. De serie Muurbloem is geselecteerd door Life Framer en werd geëxposeerd in Parijs, New York, Chicago en San Francisco. De Muurbloem levert haar ook de 2e prijs op bij de ND Awards. Haar werk voor Amnesty International en haar werk ‘Smaak’ zijn in 2020 bekroond met een eervolle vermelding van de Prix de la Photographie de Paris (PX3) en brengt haar een publicatie in het boek PX3.
Nathalie is door Chantal Janzen en fotograaf Roger Neve geselecteerd als één van de fotografie &C Talenten van 2020 – 2021, &C Talent Academy. In 2022 wordt haar werk gepubliceerd in Lens Magazine, Vogue Italia, en is een beeld uit de serie Berdine genomineerd bij de ReFocus Awards. Haar werk voor Amnesty werd onlangs bekroond met een Official Selection bij de International Photography Awards.
Arjan's artist statement
In de fotografie van Arjan Spannenburg (Texel, 1978) staat de zoektocht naar identiteit en zelfexpressie centraal. In krachtige composities, meestal in zwartwit, portretteert Arjan jongens die op de drempel van volwassenheid staan.
We zien adolescenten in een onzekere tijd van hun leven, op zoek naar hun eigen identiteit. Het levert gevoelige portretten op van mensen die alleen zijn met hun gedachten.
Tegelijk lijken de geportretteerden een sterke behoefte te hebben aan communicatie met de buitenwereld, op zoek naar steun, begrip, liefde.
Soms levert deze zoektocht rauwe beelden op, die echter niet bedoeld zijn om te shockeren. Juist deze foto’s geven feilloos weer hoe zelfexpressie gepaard gaat met kwetsbaarheid.
Hoewel Arjan zijn eigen ‘coming of age’ als een autobiografisch uitgangspunt neemt, overstijgt zijn werk zowel zijn persoonlijke verhaal als dat van de mensen die hij portretteert. De foto’s verbeelden universele gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en onzekerheid en vangen de poëtische schoonheid van adolescentie.
De afgelopen jaren is Arjan’s werk in binnen- en buitenland te zien geweest op diverse exposities en kunstbeurzen, waaronder de KunstRAI en PAN Amsterdam, en heeft hij verschillende (inter-)nationale prijzen gewonnen.