ATELIER K84 X WITKOWSKAVERBUNT

Multimediaal project ‘The Dream Vehicle’ – WitkowskaVerbunt

21 april – 13 mei 2023

Vanaf 21 april wordt in Atelier K84 het multimediale project ‘The Dream Vehicle’ gelanceerd. Een introspectieve reis naar het mysterie van tijd en liefde door kunstenaarsduo WitkowskaVerbunt. Een zinderende primeur met fotografie, film, muziek en poëzie!

Voor het eerst is het werk van fotografen Anna Witkowska en Rob Verbunt uit het langlopende roadtrip project The Dream Vehicle – tot nu toe vooral gedeeld in hun reisjournaal op Instagram en in magazine publicaties – als fysieke, multimediale expositie te bewonderen. Een vier jaar lange fotografische en filmische zoektocht naar een dieper begrip van de volwassen man-vrouw relatie. Tijdens de feestelijke opening op 22 april zal het 300 pagina’s tellende ‘The Dream Vehicle’ boek, hun foto novelle, worden ‘onthuld’.

Uit tienduizenden foto’s van het duo, bestaande uit portretten, registraties van performances en ‘road images’, is een serie werken geselecteerd die de beleving van het reizen door de Benelux, het werkgebied van het duo, op sferische wijze illustreert in de kunstruimte. Van de tientallen uren aan filmmateriaal wordt tevens een documentaire geproduceerd en een aantal korte clips gepresenteerd. De combinatie van beelden en onderweg geschreven gedichten aan de wanden van Atelier K84 brengen de diepte van het reizen naar de Keizersgracht.


The Dream Vehicle.  De zeven roadtrips die WitkowskaVerbunt maakte in vier jaar tijd tonen Anna en Rob in hun meest intuïtieve en poëtische vorm, als zij de weg en het reizen gebruiken als hun metafoor voor de levensreis, waarin op zoek wordt gegaan naar een dieper begrip van wie we zijn als man en vrouw, als liefhebbende harten en zoekende zielen, geplaatst in de voorbijgaande tijd, tegen de rijke decors van de Benelux-landen.

De reis die Anna en Rob maken heeft als belangrijkste doel een blauwdruk te vormen van hoe te bespiegelen over relationeel leven, over tijd en liefde en onze individuele rollen daarbinnen. De thematiek die beiden voordat zij eind 2018 hun samenwerking beklonken verkenden, zoals onze plaats in de wereld, verlies, tijd en de menselijke drijfveren, komen allen samen in het project The Dream Vehicle, dat voor het duo een lifestyle is geworden, waarin een eigen wereld gecreëerd lijkt te zijn. Waarin men kan dromen en bespiegelen en ergens kan voelen dat men die wereld kent.

De reis, die zij ’The Dream Vehicle’ hebben gedoopt, naar een gedicht dat zij tijdens de eerste roadtrip schreven, toont Anna en Rob in hun dubbelrollen als fotograaf en model, waarin ze zichzelf tegen de voorbijgaande decors in elkaars beelden voegen en hun emoties uitdrukken met lichaamshouding en lichtgebruik. Deze performances raken onderwerpen die universeel zijn. Lonkend naar de klassieke roadtrip movies uit de populaire cultuur, waarin gewone mensen helden worden in hun eigen universum, doorleeft het duo een zich continuerend verhaal op weg naar een dieper begrip. Naar de ideale bestaansvorm, die zich onverwacht toont en onmiddellijk kan vervliegen.

De roadtrips door glooiende landschappen, verlaten dorpen, wouden en motels in hun klassieke Volvo, die zij ‘Jade’ noemen, maken WitkowskaVerbunt het eigenlijke onderwerp van hun onderzoek, dat evenwel in de fysieke wereld plaats vindt als binnenin henzelf.


WitkowskaVerbunt.  Anna Witkowska (1976) en Rob Verbunt (1970), beiden afgestudeerd aan de Fotoacademie, spreken verschillende beeldtalen die samengevoegd een enorme synergie voortbrengen. Waar Anna grote decors nastreeft in haar beelden met geënsceneerde opstellingen tussen man en vrouw en klassieke portretten van Rob, in scherpte, sculpturaal en intiem, werkt Rob met een pinhole camera, dichtbij zijn onderwerpen en met een zelf ontwikkelde techniek, en lijkt zijn werk dichter bij de schilderkunst te liggen dan bij de fotografie. Het voegsel tussen de stijlen wordt aangebracht met een compact camera, waarmee op documentaire wijze de reis door de voorruit gefotografeerd, wordt vastgelegd.

WitkowskaVerbunt’s werk werd eerder uitgelicht door de Fotoacademie en door fotografie platform Photo31. Tevens kwam het werk voorbij in het studieboek ‘Van Maken Tot Raken’ van fotocoach Diana Bokje, waarin het project als een vorm van essayistische fotografie wordt belicht. In 2022 besteedde de Spaanse kunstgalerie Foto Nostrum aandacht aan The Dream Vehicle met een editorial in hun fotografie magazine.


Zoals gebruikelijk bij Atelier K84 zal het duo WitkowskaVerbunt tijdens de openingstijden van The Dream Vehicle – elke vrijdag en zaterdag van 12-18 uur – in de kunstruimte aanwezig zijn. Anna en Rob gaan tijdens de openstellingen in gesprek met bezoekers en dragen nu en dan een gedicht voor. Bij de filmdocumentaire, die rond het project in de maak is, produceerde het duo een eigen muzikale soundtrack, waarvan tijdens de expositie af en toe een lied voorgedragen zal worden. Anna en Rob kijken ernaar uit u te ontmoeten!

Het boek van The Dream Vehicle is te verkrijgen gedurende de expositie, via www.thedreamvehicle.com en zal ook via de Uitgeverij Lecturis in on- en offline boekwinkels te koop zijn.

 

 

Anna Witkowska

Anna Witkowska (Polen, 1976) studeerde af als keramiek ontwerper aan de Academie voor Schone Kunsten in Wroclaw (2001). Nadat zij zich vestigt in Amsterdam vindt zij haar beeldtaal als kunstenaar in autonome fotografie en film. In 2016 studeert ze af aan de Fotoacademie te Amsterdam. Haar werk is een beschouwing van de voorbijgaande kwaliteit van tijd, ruimte & zijn en vertelt het verhaal van een mens dat reflecteert op zijn bestaan.

Rob Verbunt

Rob Verbunt (Den Haag, 1970) is zowel fotograaf als tekstschrijver en richt zich oorspronkelijk op een carrière als reclametekenaar. Naast zijn schrijver- en muzikantschap en na het uitbrengen van twee muziekalbums, hervat hij in 2010 zijn fotografie en begint hij een studie aan de Fotoacademie Rotterdam waar hij in 2012 afstudeert. Rob’s beeldende werk kenmerkt zich door het gebruik van de pinhole-techniek, waarmee hij naar eigen zeggen een poëtische lijn trekt tussen pijn en genot.