ATELIER K84 X DAVID HUP

‘A Bear in the Backyard’ – David Hup

17 maart – 15 april 2023
Open elke vrijdag en zaterdag van 12 uur - 18 uur
Website David Hup

Atelier K84 is verheugd om iedereen welkom te kunnen heten bij de expositie ‘A Bear in the Backyard’ van prijswinnende fotograaf David Hup – een prachtige primeur!

Want voor het eerst is David’s van origine documentair-journalistiek werk – tot nu toe gedeeld via magazines en artikelen – in een expositie te bewonderen*. Uit duizenden beelden is een serie krachtige werken geselecteerd die zijn boodschap het beste overbrengt, gepresenteerd op de wanden van Atelier K84.

David Hup’s fotografie heeft als belangrijkste doel om bewustwording te creëren voor onze impact op de natuur en een duurzame basis tot co-extinctie te vinden. Deze thematiek komt samen in het project A Bear in the Backyard waar hij al vijf jaar mee bezig is. Het project illustreert de voortdurende strijd van het leven met beren in Roemenië. A Bear in the Backyard kan gezien worden als een absurde metafoor waarin veel parallellen getrokken kunnen worden naar onze eigen omgeving.

* Mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst

A Bear in the Backyard.  Het fascinerende verhaal van A Bear in the Backyard laat zien hoe mens en dier samen leven in één van de laatste stukjes in Europa waar nog echte wildernis te vinden is: Transsylvanië in centraal Roemenië. Hier leven zo’n zesduizend beren, meer dan de helft van de Europese populatie. Dit iconische dier is al eeuwenlang verweven met de Roemeense culturele identiteit.

Naast bewondering voor deze dieren ontstaan er echter steeds meer problemen. Door een continue inkrimping van hun habitat en een tekort aan voedsel worden beren gedwongen steeds vaker vanuit de oerbossen af te dalen naar de bewoonde wereld. David Hup biedt met dit project een uniek perspectief op het delicate evenwicht tussen mens en natuur in de moderne samenleving.


David Hup.  Opgegroeid in een dichtbevolkte buurt in Amsterdam is David Hup (1995) van jongs af aan geboeid door het spanningsveld tussen mens en dier. Vanuit deze fascinatie onderzoekt hij hoe we omgaan met de natuur en hoe onze aanwezigheid ecosystemen beïnvloedt. David gebruikt hierbij fotografie om verhalen te documenteren en te illustreren. Met zijn documentair-journalistieke aanpak legt hij de natuurlijke momenten van zijn onderwerpen op een ongedwongen manier vast.

David’s werk is verschenen in nationale en internationale media zoals NRC Handelsblad, Het Parool, BBC Wildlife Magazine en The Guardian. Ook weet zijn werk prijzen te winnen waaronder de Zilveren Camera 2020 (3e prijs) en 2022 (1e prijs), Nature Photographer of the Year en European Wildlife of the Year.


Zoals gebruikelijk bij Atelier K84 zal David Hup tijdens de openingstijden van A Bear in the Backyard – elke vrijdag en zaterdag van 12-18 uur – altijd in de kunstruimte aanwezig zijn. Hij kijkt ernaar uit om zelf zijn werk aan alle belangstellenden te kunnen toelichten.

En voor een tweetal thematische events tijdens deze expositie: zie hieronder!
Roemeens Diner (vegetarisch)

 

 

 

Tussen David Hup’s prachtige beelden van A Bear at the Backyard wordt de tafel gedekt. Je waant je in Roemenië als een heerlijk driegangendiner je meeneemt naar de lokale keuken. Hoewel vlees hierin een prominente rol speelt, wordt tijdens dit diner alles vegetarisch ontdekt. Sarmale, brânză de oaie, mămăligă en natuurlijk een hoop murătui. Laat je verrassen en sluit het diner in Atelier K84 af met een heerlijke Țuică!

ALLE ATELIER DINERS ZIJN VOLGEBOEKT! Ook het extra diner van zaterdag 8 april is inmiddels uitverkocht.

Bijdrage: EUR 35

Reserveren via David Hup: hello@davidhup.com of +31 6 25 18 09 20

Chef Timo Theeuwes

Urban Wildlife Walk

 

 

 

 

Wat groeit, klimt en vliegt er tussen de hoge gebouwen en langs de grachten? Wat betekent een stad eigenlijk voor de natuur? Hoe nestelen vogels zich in de grachtenpanden? Hoe floreren muurplanten in de scheuren van de kademuren? Tijdens deze wandeling met stadsecoloog Stijn Nollen banen wij ons een weg door het drukke centrum van Amsterdam en gaan op zoek naar natuur. Gezamenlijk ontdekken we hoe mens en natuur samen leven in de stad.

Zaterdag 25 maart , 1 april en 8 april van 17-18h (startpunt Atelier K84).

ALLE URBAN WILDLIFE WALKS ZIJN VOLGEBOEKT!

Bijdrage: EUR 7,50

Reserveren via David Hup: hello@davidhup.com of +31 6 25 18 09 20

Stadsecoloog Stijn Nollen