ATELIER K84 X RIANNE TEGELAAR

The Call of the Jackdaw | Rianne Tegelaar

19 januari – 24 februari 2024

Wederom een prachtige primeur in Atelier K84: vanaf vrijdag 19 januari is de eerste solo-expositie ‘The Call of the Jackdaw’ van de recent aan de Fotoacademie afgestudeerde kunstenaar Rianne Tegelaar te bewonderen. Een betoverende expositie waarin Rianne je meeneemt op een ontdekkingsreis naar een verloren verbinding met de wereld om ons heen.

Rianne zal tijdens de openingstijden zelf in Atelier K84 aanwezig zijn om haar werk toe te lichten en met alle belangstellenden in gesprek te gaan.


The Call of the Jackdaw.  In de kindertijd ervaren we de wereld vaak op een primaire en intuïtieve manier. We maken deel uit van de omgeving, waarbij de grenzen tussen het zelf en de wereld om ons heen vaag zijn. Kinderen absorberen informatie door actief deel te nemen aan hun omgeving, waarbij zintuiglijke indrukken, emoties en verbeelding samensmelten.

Naarmate we ouder worden, ondergaan we een proces van individuatie en ontwikkeling van zelfbewustzijn. We beginnen de wereld meer te observeren en analyseren. Deze verschuiving wordt vaak geassocieerd met het ontwikkelen van abstract denken en het vermogen om complexe ideeën te begrijpen. Sociale en culturele invloeden spelen ook een rol in deze verandering.

De serie verkent deze overgang van een intuïtieve, zintuiglijke kijk op de wereld naar een meer observerende en afstandelijke benadering. Het project komt voort uit een verlangen naar het opnieuw verbinden met de wereld om ons heen. De kinderlijke eenheid met de omgeving om ons heen zoals we die in onze jeugd ervaren. Een tijd die onaangetast is door de schaduwen van volwassenheid.

The Call of the Jackdaw is een poëtische reis waarin grenzen vervagen tussen realiteit en verbeelding. Waar het verlangen naar authenticiteit en verbinding met de essentie van het leven centraal staan. Het toont een diep verborgen woud waar mens, dier en natuur op wonderbaarlijke wijze samensmelten. Een landschap dat eerder in de verbeelding bestaat dan op een kaart.

 

Bos fluistert zachtjes,
Kauw ontwaakt in ochtendecho,
Leegte antwoord stil.

 

De titel fluistert door de serie als een geheim wachtwoord dat toegang geeft tot dit woud. Als een wegwijzer naar de essentie van een onaangetaste, authentieke wereld. Desondanks blijft de echo van voorbije tijd altijd aanwezig, als een stille herinnering aan wat eens was.

Rianne Tegelaar

Rianne Tegelaar (1981) vangt emoties en sfeer in haar fotografie. Haar werk, met invloeden vanuit het magisch realisme, vormt een samensmelting van droom en werkelijkheid. Met gedempte kleuren en subtiele belichting creëert ze een zachte, etherische sereniteit, waarin heimwee samengaat met hoop en verwondering.

Middels filosofische perspectieven onderzoekt Rianne in haar werk thema’s als transformatie, authenticiteit, verbinding en onschuld. Haar werk nodigt uit tot reflectie op de uitdagingen van een snel evoluerende wereld, waar de druk van tijd en sociale normen overweldigend is.

Na haar afstuderen aan de Fotoacademie in mei 2023 stond Rianne’s serie The Call of the Jackdaw op de longlist van het Incadaques Festival, en werd haar boek geselecteerd voor OFF Bratislava. Ze werd door GUP Magazine uitgekozen als één van de FRESH EYES International Talents 2023. Rianne is medeoprichter van het collectief ‘Gravity of Light’, dat in oktober 2023 zijn eerste groepstentoonstelling organiseerde. In begin februari 2024 was haar werk tevens te zien op Rotterdam Photo, tijdens Rotterdam Art Week.

Meer over Rianne Tegelaar