‘Drakeblood’ – Robin Butter
Atelier K84 is trots om de primeur te hebben om de solo-expositie ‘Drakeblood’ van de in Den Haag gevestigde documentaire fotograaf Robin Butter te kunnen tonen. Robin zet fotografie in als een middel om te kunnen graven in de achtergronden van culturele fenomenen. Tijdens haar zoektocht naar de ontsnapping van haar eigen realiteit van het alledaagse fotografeert zij mensen en hun verhalen, waarbij zij de betekenis van geschiedenis en mythen verkent.
Eén zo’n mythe die Robin sinds 2018 onderzoekt is die van ‘Joris en de draak’ in het Limburgse dorp Beesel. Waar bij iedereen die er geboren wordt ‘drakeblood’ (Limburgs dialect voor drakenbloed) door de aderen stroomt. Een dorp dat al driehonderd jaar lang elke zeven jaar van een draak moeten worden bevrijd. Niemand twijfelt eraan of dit een waargebeurd verhaal is, toch? Een uniek foto-project om de sociale structuur en het saamhorigheidsgevoel rondom deze spannende en meeslepende legende te ontvouwen. Voor het eerst te bewonderen in Atelier K84. Robin zal tijdens de openingstijden, of op afspraak, in Atelier K84 aanwezig zijn om haar werk zelf te kunnen toelichten.
Robin Butter (1987) studeerde in 2014 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag). Haar afstudeerproject over schietverenigingen in Nederland heeft Robin in 2015 vastgelegd in haar eerste in eigen beheer uitgegeven fotoboek getiteld ‘It Takes My Mind Off Things’. Zowel in Nederland als internationaal werd dit veelgeprezen fotoboek veelvuldig getoond, o.a. tijdens Foto Festival Naarden en Paris Photo. In 2018 is Robin gestart met het fascinerende project ‘Drakeblood‘.
‘DRAKEBLOOD’ – Beesel is drakenterrein: in dit pittoreske Limburgse dorp wordt al eeuwen het verhaal van Joris en de draak nagespeeld. Het dorp verandert tijdens de spelen in een openluchtspektakel, voor de regio bekend als ‘Draaksteken’. ‘Draaksteken’ heeft overal in ons land plaatsgevonden. Talloze schutterijen werden naar Joris vernoemd maar overal heeft men in de loop der jaren hun draak de eeuwige dood laten sterven. Behalve in Beesel. Het drakenvuur dat daar in de 17e eeuw ontbrandde, is vandaag nog steeds onblusbaar.
Het naspelen van het verhaal van Joris en de draak gebeurt elke zeven jaar, in het drakendorp wordt dan een strijd tussen leven en dood gevoerd. Wanneer je in Beesel wordt geboren, stroomt er automatisch ’drakenbloed’ door je aderen. Maar ‘Joris’ word je niet zomaar: je moet uit het dorp komen of er een sterke band mee hebben, en het allerbelangrijkste is dat je zal moeten kunnen paardrijden. Elke zeven jaar staat er een nieuwe Joris op om Beesel opnieuw te bevrijden. Een Nederlands dorp waar draken uit de Maas kunnen klimmen…
In Beesel is een geschiedenis gecreëerd rondom een gebeurtenis die nooit heeft plaatsgevonden. Waar, zoals het bekende gezegde luidt, dit dorp nodig is om een draak groot te brengen. Deze ongrijpbare mythe binnen een gemeenschap legt Robin vast in haar betekenisvolle project ‘Drakeblood’. Het project loopt nog door tot de eerstvolgende editie van het ‘Draaksteken’, in de zomer van 2023.
Over Robin Butter
Robin Butter (1987) is een documentaire fotograaf uit Den Haag. Op jonge leeftijd wilde zij archeoloog worden. In haar jeugdige fantasie had graven en onderzoeken in aarde iets avontuurlijks. Fotografie is dan ook voor Robin een tool geworden om in de achtergronden van culturele fenomenen te kunnen graven. Om zo te kunnen ontsnappen aan haar eigen realiteit van het alledaagse.
Dit zoekt Robin dan ook op in de mensen en verhalen die ze fotografeert; in omgevingen die vreemder lijken dan fictie. Het verkennen van de betekenis van geschiedenis en mythen. Archiefmateriaal is dan ook vaak het startpunt voor de verhalen die zij samen met gemeenschappen vertelt. Robin werkt dan ook geregeld met verschillende archieven in Nederland samen, waaronder het Haags Gemeentearchief.
Robin is in 2014 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, waar zij sinds 2019 betrokken is als docent fotografie. Haar afstudeerproject over schietverenigingen in Nederland heeft Robin in 2015 vastgelegd in haar eerste in eigen beheer uitgegeven fotoboek getiteld ‘It Takes My Mind Off Things’, ontworpen door Sybren Kuiper. Zowel in Nederland als internationaal werd dit veelgeprezen project veelvuldig getoond, o.a. tijdens Foto Festival Naarden en Paris Photo.
In 2018 is Robin gestart met het fotografie-project ‘Drakeblood’. Een nauwe samenwerking met de Stichting Draaksteken en (vele betrokkenen uit) het Limburgse Beesel – een dorp dat elke zeven jaar opnieuw van een draak moet worden bevrijd.