
Sophie van Dijken | MIDNIGHT SALVAGE
Vanaf vrijdag 7 maart 2025 is in Atelier K84 de eerste solo-expositie Midnight Salvage van beeldend kunstenaar en fotograaf Sophie van Dijken te bewonderen.
Met haar werk onderzoekt Sophie van Dijken de steeds groter wordende afstand tussen mens en natuur en wat deze verwijdering met ons doet. Hierbij zet ze bewust een stap terug en laat de natuur het voortouw nemen – wat gebeurt er als de natuur zelf vorm en kleur bepaalt? In haar creatieve proces werkt Sophie met name met analoge fotografische technieken. Fotogrammen spelen een belangrijke rol in haar zoektocht naar het herontdekken van een tastbare verbinding met de natuur.
Zoals gebruikelijk bij Atelier K84 zal Sophie van Dijken tijdens de openingstijden van Midnight Salvage – vrijdag en zaterdag van 12-18 uur – steeds zelf in de kunstruimte aanwezig zijn. Ze kijkt ernaar uit om over haar werk in gesprek te gaan met belangstellenden.
In Midnight Salvage onderzoekt Sophie van Dijken wat er gebeurt wanneer zij de controle loslaat en natuurlijke elementen een eigen, autonome rol gaan spelen in hoe beeld ontstaat. Veel van haar beelden maakt ze buiten, waar ze veelal zonder camera werkt. Daar maakt ze, vaak ’s nachts, fotogrammen waarbij planten, dieren, wortels en andere vondsten de vorm van het beeld bepalen, terwijl natuurlijke krachten zoals regen, wind en maanlicht ook invloed uitoefenen. Sophie laat het proces de richting bepalen, vaak door deze directe interactie tussen natuurlijke elementen en lichtgevoelig fotografisch materiaal. Ze is zowel deelnemer als toeschouwer: actief in het proces, maar doet ook een stap terug om ruimte te laten voor de invloed van de natuur. Zo ontstaan beelden uit een samenspel tussen Sophie en de onvoorspelbare werking van de natuur zelf. Door toeval en experiment ontstaan onvoorziene elementen die de eigen dynamiek van de natuur reflecteren en samen met haar betekenis creëren.
Het begint allemaal met wat Sophie vindt, in de natuur om haar heen. Een vogelnestje, een dier, een stuk bast – elementen die een verhaal vertellen over groei, verval, hernieuwing en alles ertussenin. Fotogrammen creëren een zekere abstractie, een tussenruimte waarin het onverwachte kan plaatsvinden, dat wat buiten haar controle ligt. Wat ontstaat, zijn afdrukken – silhouetten die bewegen tussen herkenning en vervreemding – waar de leegte in het beeld hint naar wat ons omringt maar steeds meer uit zicht verdwijnt.
Onze drang om de wereld om ons heen te ordenen en beheersen laat steeds minder ruimte voor de natuur. In haar werk probeert Sophie dichterbij te komen, tussenlagen weg te nemen. Ze zoekt naar een manier om de natuur niet als hulpmiddel of decor te benaderen, maar als iets met intrinsieke waarde – een actieve kracht die mede vormgeeft aan het werk. Niet om te verklaren of vast te pinnen, maar om te zien wat er gebeurt wanneer de natuur haar eigen rol speelt en zelf het verhaal vertelt.
Sophie van Dijken
Sophie van Dijken (Boston, 1987) is een beeldend kunstenaar en fotograaf, gevestigd in Amsterdam. Ze onderzoekt de manier waarop we de natuur ervaren, niet als iets dat we controleren of ordenen, maar als een autonome kracht met intrinsieke waarde. De menselijke neiging om de natuur te ordenen en beheersen laat steeds minder ruimte voor wat zich buiten onze kaders afspeelt. In haar werk zoekt zij naar manieren om die ruimte terug te vinden.
Ze werkt zowel zonder camera, waarbij lichtgevoelig materiaal direct reageert op natuurlijke elementen en invloeden, als met analoge of digitale camera, die fungeert als een observerend middel. In beide benaderingen staat het loslaten van controle centraal – de natuur is geen onderwerp, maar een actieve kracht in het proces.
Na een loopbaan in de juridische sector en een tweejarige zeilreis richtte zij zich op de kunst. In december 2024 studeerde zij af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Haar werk kenmerkt zich door een samenwerking met onvoorspelbare, organische processen en onderzoekt hoe we ons opnieuw tot de natuur kunnen verhouden, zonder deze volledig te sturen.