
BLIND DATE in Atelier K84 – op atelierbezoek bij Leo Divendal en Nicole Segers
Vanaf vrijdag 17 april gaan Nicole Segers en Leo Divendal gedurende een periode van 5 weken hun atelier verplaatsen naar Atelier K84 aan de Keizersgracht in Amsterdam. Zonder van tevoren af te spreken wat, nemen ze wekelijks werk mee naar het atelier in K84, een blind date.
Ter plekke ontwikkelen de kunstenaars steeds een andere en nieuwe presentatie in de vorm van een expositie. Tijdens drie mastertalks zullen ze dit doen op basis van drie vooraf afgesproken thema’s. In deze gesprekken en presentaties proberen beide kunstenaars in gesprek dichterbij het geheim van het kunstenaarschap te komen en hoe dat te presenteren en publiekelijk te maken. Het gangbare model van de van het museum afgeleide vorm van exposeren: gefixeerde gesublimeerde exposure van werken, wordt in dit plan losgelaten en het proces krijgt alle aandacht.
De wisselende exposities zijn steeds op de vrijdag- en zaterdagmiddagen gratis te bezoeken tussen 13.00-18.00 uur, in aanwezigheid van beide kunstenaars.
MASTERTALK: LEO DIVENDAL EN NICOLE SEGERS IN DIALOOG
Nicole Segers en Leo Divendal kennen elkaar al meer dan veertig jaar. Leo was Nicole’s leermeester in de jaren tachtig en dit mondde uit in een professionele vriendschap en een doorlopend gesprek over leven en fotografie.
Dit gesprek gaan ze in drie mastertalks met drie thema’s en public voortzetten aan de hand van het werk dat ze elke week meenemen naar het atelier. Daar vanuit richten ze in de ruimte van Atelier K84 een zeer tijdelijke expositie in.
De drie ingangen zijn: fotografie & het theatrale (vrijdag 2 mei), fotografie & het filmische (vrijdag 9 mei) en fotografie & het literaire (vrijdag 16 mei). Dwars door dat alles heen reflecteren ze op het fotografisch proces en hoe het fotografisch werk beeldende kunst wordt.
Door de dialogen tussen de twee masterfotografen over hun eigen beeldmateriaal, leren de aanwezigen op indirecte wijze hoe hun eigen werk meer te verdiepen. Het werk van de leermeesters dat ter sprake komt bestaat uit soms bekendere werken, maar veelal nooit eerder vertoond materiaal, kleine werken, schetsen, opzetten, bronnen.
De deelnemers aan een mastertalk zijn getuige en toehoorder en kunnen het proces hier en daar mede bevragen. Zij zijn deelgenoot van een intieme en levendige uitwisseling tussen deze twee kunstenaars over hun werk en de achtergronden ervan en krijgen een diepgaand beeld van het artistieke proces. Hoe gaat dat in zijn werk? Waarom is er sprake van een ontwerp, hoe maakt het ontwerpen en publiceren integraal deel uit van je artistieke praktijk?
Nicole en Leo verhelderen hun geschiedenis in het licht van de fotografie, hoe verloopt de ontwikkeling van hun processen en hoe brengen ze hun werk naar buiten. Gesprek over master en student. Wat zijn hun inspiraties?
Niet het werk van de deelnemers staat dus ter discussie, maar het werk van de masters zelf. Een unieke inkijk in de keuken, over hun keuzes en twijfels, over obstakels en inspiraties, over concepten en vooruitgang. Er is voldoende ruimte voor vragen.
Leo Divendal (1947)
manifesteert zich vanaf 1977 als fotograaf en schrijver in tal van exposities, artikelen en boeken, lezingen en openingen van ander mans/vrouws werk.
Enkele belangrijke publicaties van zijn hand zijn o.a.: Kesikköprü, de gebroken brug; DIVENDAL; Journaal; Sea of Marmara; Vézelay of: de architectuur van de winter (roman & poëzie en foto’s); Grassen; The Road to Raton; Isabelle. Leo schreef, regisseerde en produceerde Piano Etudes in 2014; Twee korte films: La Marelle (2009), In Flanders Fields. Hij startte in 2018 met de zogenaamde moutarde-cahiers, uitgaves in eigen beheer samengesteld, ontworpen en geproduceerd, waarvan er inmiddels 23 zijn verschenen.
Leo was docent aan de afdeling fotografie en grafisch ontwerpen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam van 1993-2012. Tussen 2007 en 2020 gaf hij workshops in São Paulo en Amsterdam in samenwerking met Marcelo Greco uit São Paulo in Brazilië.
Leo leidde halverwege de jaren tachtig de afdeling fotografie van Cultureel Centrum De Moor in Amsterdam, alwaar hij Nicole Segers leerde kennen en begeleidde. Met Nicole stelde hij de internationale expositie De Vierde Wand in Amsterdam samen in 1991, met werk van 43 nationaal en internationaal werkende fotografen. Met Victor Levie ontwikkelde Leo het erbij behorende boek De Vierde Wand. Victor Levie was tevens de ontwerper van het boek en van de gelijknamige expositie. Nicole assisteerde Leo eind jaren tachtig gedurende enkele jaren.
Nicole Segers (1960)
is documentair fotograaf. Ze werkt voornamelijk in langlopende projecten, Na jarenlang in zuidelijk Afrika gereisd te hebben, richtte haar blik zich op Europa. Ze is mentor en eindexamendocent bij de Fotoacademie en begeleidt fotografen daarbuiten. Ze publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer.
Nicole werkt al meer dan twintig jaar samen met schrijver en journalist Irene van der Linde. Ze publiceerden een trilogie over de grenzen van Europa. In 2004 verscheen Het einde van Europa, ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens (2004) – in Franse vertaling genomineerd voor de Prix du Livre Européen. Ze woonde een jaar in Istanbul waarna Het veer van Istanbul, ontmoetingen langs de Bosporus (2010) verscheen, in het Frans vertaald als Les Passeurs d’Istanbul. Het sluitstuk van de trilogie is Bloed en honing, ontmoetingen op de grenzen van de Balkan (2020). Het boek werd verkozen tot een van de 10 mooiste fotoboeken van 2020 door de Volkskrant en won in de categorie beste tekst/fotoboek De Nederlandse Fotoboekenprijs. Werk uit deze projecten was te zien in onder andere De Kunsthal in Rotterdam, BredaPhoto, Festival Photoreporter (F), Museum Het Valkhof in Nijmegen en in Brussel met Rem Koolhaas.
Nicole begon haar carrière met het boek Wij vrouwen van het land over de plattelandsvrouwen in Nederland in samenwerking met fotografe Tea van Dam. Ze leerde in die tijd (1985) Leo Divendal kennen en richtte met hem haar allereerste solotentoonstelling in. Ze werkte een paar jaar met Leo als leermeester-leerling en maakte met hem de internationale expositie De Vierde Wand, over de foto als theater.