Wederom een prachtige primeur in Atelier K84: vanaf vrijdag 9 september is aan de Keizersgracht in Amsterdam de eerste solo-expositie ‘Bloedmaan’ van de in Leiden gevestigde kunstenaar Jaime Korbee te bewonderen. In het project ‘Bloedmaan’ onderzoekt hij hoe ongrijpbare en onverklaarbare situaties tegelijkertijd bedreigend en fascinerend kunnen voelen. Jaime zal tijdens de openingstijden, of op afspraak, zelf in Atelier K84 aanwezig zijn om zijn werk te kunnen toelichten.


“Het ontdekken en construeren van nieuwe werelden vanuit onze dagelijkse realiteit” – Jaime Korbee


Het artistieke werk van fotograaf Jaime Korbee (1986, Leiden) ontstaat voornamelijk vanuit persoonlijke ervaringen en emoties. Hij ervaart het maken van kunst dan ook als uitlaatklep en middel om zichzelf uit te drukken. Dat doet hij met name aan de hand van sferische, soms desolate, landschappen, waarin hij speelt met licht, standpunt en kleur. Zijn beelden voelen filmisch en ongrijpbaar aan en laten je wegdromen naar een andere werkelijkheid.

 

Jaime studeerde in 2021 af aan de Sint-Lucas Academie in Gent met ‘Bloedmaan’ als afstudeerproject. Zijn werk werd gepubliceerd in Opus One ’21 (België), GUP New 2022 en genomineerd voor de Dupho SO Awards ’22. Hij exposeerde in de voormalige galerie van Arrière-pensée in Gent (2021) en tijdens Brugge Foto / Opus One in het Concertgebouw in Brugge (2021). Tevens was zijn werk te zien bij Haute Photographie 2022 in Rotterdam waar de GUP New 2022 publicatie werd gepresenteerd.


‘Bloedmaan’. Maart 2020, slechts enkele weken nadat Jaime’s vader zijn laatste adem uitblies, gaat de wereld op slot. Persoonlijke rouw wordt bruut verdrongen door massale onzekerheid, terwijl angst, verwarring en argwaan hoogtij vieren onder een bevolking die zich hoofdzakelijk tussen vier muren begeeft.

Tijdens zijn wandelingen, de enige toegestane buitenactiviteit op dat moment, tracht Jaime die schizofrene wereld te vatten met zijn camera. Hoewel er op het eerste oog niks veranderd lijkt, plaatst zijn verwerkingsproces en het onzichtbare gevaar al het zichtbare in een volledig ander daglicht. Met de prachtige fotoserie ‘Bloedmaan’ als resultaat.