Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan een leven dat in 2016 op tragische wijze tot een einde kwam. Cyprian Broekhuis stierf op jonge leeftijd door excessief politiegeweld. De precieze toedracht wordt nooit achterhaald.

De stille en zachtaardige Cyprian hield van wandelen en in zijn laatste levensjaren trok hij er vaak op uit. Met zijn camera struinde hij door de straten, parken en rafelranden van Amsterdam. Zonder opsmuk vereeuwigde hij verstilde en geestige momenten. Honderden foto’s maakte Cyprian, die voor zijn fotowerk het pseudoniem Cy Benjamin koos. Een selectie daarvan is nu gebundeld in de prachtige uitgave ‘De wereld van Cy Benjamin’. Tijdens de expositie worden 16 karakteristieke foto’s getoond, die zich grotendeels ‘afspelen’ in de nabije omgeving van kunstruimte Atelier K84 in het hart van Amsterdam.

De foto’s getuigen van een onbevangen blik. Alles is beeld. Fotograaf en auteur Hans Aarsman die een beschouwing schreef voor het boek zegt er het volgende over: ‘Soms lukt het iemand ondanks de beperking van oog en camera een beetje in de buurt te komen van die andere, onbekende wereld. Dat is wat de foto’s van Cy doen. Een ware bevrijding. Het echte, onversneden kijken.

Er is geen hiërarchie, alles is gelijkwaardig, kinderen, dieren, rotzooi op straat, een vergezicht, de kroon van een boom, een flatgebouw. Schoonheid maar ook lelijkheid. Een gevallen blad op asfalt kan opvallend zijn doordat de aandacht van de fotograaf het een eigen waardigheid verleent. Of neem een tunnel van golfplaat die uit de context gelicht een krachtig en bijna abstract beeld oplevert. Cyprian’s vader Robert Broekhuis schrijft: ‘Voor elke fotograaf geldt natuurlijk dat hij je laat meekijken met hoe hij of zij naar de wereld kijkt. Dat er naarmate de fotograaf ouder wordt specifieke onderwerpen naar boven komen drijven, is te verwachten. Die kans is Cyprian ontnomen. We kunnen slechts raden waar hij op gefocust zou hebben. Deze foto’s tonen de zee van mogelijkheden.

 

Tentoonstellingsperiode:

Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 oktober, en vrijdag 1 en zaterdag 2 november 2024

Openingstijden Atelier K84: 12-18 uur