‘Kachou Fuugetsu’ – Jet van Gaal
Atelier K84 is verheugd om iedereen welkom te kunnen heten bij de prachtige expositie ‘Kachou Fuugetsu’ van de talentvolle Amsterdamse fotograaf Jet van Gaal. In een bijzondere samenwerking met conceptueel portretfotograaf Vivian Keulards, die ‘corresponderende’ werken uit haar serie ‘A soft breath in the cold dawn’ zal tonen.
Fine art fotograaf Jet van Gaal (1982) legt de kwetsbaarheid van onze lichamelijkheid bloot en staat stil bij details die in onze overhaaste samenleving vaak over het hoofd worden gezien. Ze vindt daarbij inspiratie in de dualiteit van mens en natuur maar beschouwt die onderlinge diversiteit vanuit een holistisch perspectief: de wereld van de dingen bestaat niet uit losse onderdelen, alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Kachou Fuugetsu (花鳥風月) – letterlijk ‘Bloem, Vogel, Wind, Maan’- wordt beschouwd als een van de belangrijkste concepten in de Japanse esthetiek en gedachten over schoonheid en kunst. In essentie gaat het erom de schoonheid om je heen te zien van elk van de seizoenen. Zo is de wind die we in de zomer voelen anders dan de wind in de winter, en de verwelking van de herfst heeft haar eigen schoonheid vergeleken bij de bloeiperiode van de lente. Zelfs de maan is steeds weer anders en het loont de moeite om dit op te merken.
Jet laat zich inspireren door deze Japanse filosofie en met ‘Flower, Bird, Wind, Moon’ richt ze zich tot de relatie tussen onze eigen lichamelijkheid en de vormen van de natuur. Het maakproces is daarbij wellicht minstens zo belangrijk als het eindresultaat: de concentratie bij het waarnemen van natuurlijke elementen leidt tot het inzicht dat het individuele lichaam onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van een groter en allesomvattend geheel dat voortdurend in beweging is. Kachou Fuugetsu gaat verder dan alleen opmerkzaamheid en betekent ook: het ontdekken van jezelf tijdens het ervaren van de natuurlijke schoonheid.
Als kind kijken we met nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen. Vol verwondering kunnen we genieten en stilstaan bij de kleinste dingen maar ergens in de loop van onze volwassenheid lijken we die open blik te zijn verloren. Jet hoopt de kijker met ‘Flower, Bird, Wind, Moon’ – een ‘work in progress’ – weer terug te kunnen brengen naar onze vergeten verwondering, verbondenheid met de natuur en het gevoel dat daarbij loskomt.
Bovenstaande tekst is geschreven door Erik Vroons, Hoofdredacteur GUP Magazine / Fresh Eyes
Jet van Gaal studeerde in 2018 af aan de Amsterdamse Fotoacademie. In 2019 werd haar werk ‘Blueprint – Your skin is the blueprint of your life’ genomineerd voor de Dupho SO Student Award. In hetzelfde jaar werd dit werk o.a. gepubliceerd in Fresh Eyes door GUP Magazine en tentoongesteld tijdens de kunstroute in Haarlem (Gallery Zocherlounge) en Fotofestival Naarden.
Vivian Keulards
Tijdens deze expositie toont conceptueel portretfotograaf Vivian Keulards (1970) een selectie van haar serie ‘A soft breath in the cold dawn‘; speciaal geselecteerd om krachtig te corresponderen met het werk van Jet van Gaal. Vivian’s series zijn vaak verhalend en over langere termijn gecreëerd. “De vraag is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet”, is haar favoriete citaat, van de filosoof Henry David Thoreau. Vivian’s werk is internationaal gepubliceerd, aangekocht en in de prijzen gevallen.
A soft breath in the cold of dawn: Dat moment dat je je realiseert dat het anders kan. Dat het mag: je leven inrichten zoals jij dat wilt. Het klinkt zo logisch, maar zo voelt het niet altijd. Deze serie markeert een symbolisch nieuw begin. Het is een wilsbesluit om bewust een nieuwe, lichte fase te omarmen en te vertrouwen op mijn gevoel, intuïtie en oog. Geen regels, grenzen of opdracht. Alles is mogelijk. Geen verschil tussen fictie of werkelijkheid, een vriend of een vreemde. Het is de visualisatie van mijn onderbewustzijn, waarin fantasie, vrijheid en verlangens te vinden zijn.
Vivian Keulards is al 13 jaar conceptueel portretfotograaf. Haar fascinatie voor beeld ontstond echter eerder. Tijdens haar master communicatiewetenschap richtte ze zich op beeldcultuur en beeldvorming. Vivian’s series zijn vaak verhalend en over langere termijn gecreëerd. Kinderen, jongeren en bijzondere groepen die een extra stem kunnen gebruiken, zijn terugkerende thema’s binnen haar fotografie. Ze werkt in opdracht, maar ook aan minstens één of twee eigen projecten. Soms zoekt ze cross-overs op, zoals de wereld van theater, keramiek of poëzie. Ook heeft ze inmiddels twee fotoboeken op haar naam staan. Vivian doorbreekt taboes en maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar. Onderwerpen die haar na aan het hart liggen.